Zelená strava
Pro částečně bíložravé plazy je zelená strava velice důležitá pro obsah vitamínů, minerálů, vlákniny a vláhy.
Zvířata která mají konzumovat i zelenou stravu a tuto v domácím chovu nemají potom můžou trpět kromě dehydratace také růstovými problémy jako je rachytis.
Je to z toho důvodu že se překrmují v nadměrné míře oproti přírodnímu životu živočišnou bílkovinou a organizmus nestíhá v důsledku rychlého růstu stavět stejnou rychlostí kostru čímž dochází právě k deformacím. Proto je možné vidět v teráriu dva stejně staré jedince ve stejných podmínkách a z toho jeden je viditelně zdraví a druhý má křivý ocas.
Je to tím že jednak, co vyhovuje jednomu jedinci nemusí vyhovovat druhému s odlišnou genetikou nebo metabolizmem a za další tím že, jeden má víc rád zelené než druhý a naopak.
Základním kritériem zelené potravy je obsah vápníku a fosforu.
Ideální poměr vápník / fosfor je 3 - 6 : 1 ve prospěch vápníku.
Tabulka hodnot bylin a běžně dostupné zeleniny.
Letní strava
pampeliška, jitrocel a jetel, kopřivy, hluchavky, bylinky, listy malin a ostružin, listy jahodníku atd
Pampeliška |
2,8 : 1 |
Jetel luční |
7,5 : 1 |
Jitrocel kop. |
17 : 1 |
výborný zdroj vitamínů
Zimní strava.
Čínské zelí..................................................... 2,8 / 1
Rukola...........................................................2,5 / 1
Polníček..........................................................1 / 1
Ledový salát ..................................................0.8 / 1
Hlávkový salát ...................................................1 / 1
Římský salát....................................................2,7 / 1
Zelí (okrajové, hodně zelené listy) .......................5 / 1
Kapusta ...........................................................2 / 1
Kapusta růžičková ...........................................0,2 / 1
Kapusta kadeřavá ............................................2,8 / 1
Čekanka – puk ................................................1,8 / 1
Čekanka – puk................................................ 0,7 / 1
Mrkev ...........................................................1,3 / 1
Mrkvová nať......................................................8 / 1
Celer ............................................................1,3 / 1
Řapíkatý celer.................................................. 2 / 1
Petržel ............................................................3 / 1
Brokolice .........................................................1 / 1
Brokolice listy ................................................3,9 / 1
Okurka ..........................................................0,7 / 1
Rajče ............................................................0,5 / 1
Paprika ..........................................................0,4 / 1
Jetel červený................................................... 6 / 1
Kukuřice zralá (celá rostlina) ..............................2 / 1
Mungo výhonky ..............................................0,2 / 1