Zelená strava

 

Pro částečně bíložravé plazy je zelená strava velice důležitá pro obsah  vitamínů, minerálů, vlákniny a vláhy.

Zvířata která mají konzumovat i zelenou stravu a tuto v domácím chovu nemají potom můžou trpět kromě dehydratace také růstovými problémy jako je rachytis.

Je to z toho důvodu že se překrmují v nadměrné míře oproti přírodnímu životu živočišnou bílkovinou a organizmus nestíhá v důsledku rychlého růstu stavět stejnou rychlostí kostru čímž dochází právě k deformacím. Proto je možné vidět v teráriu dva stejně staré jedince ve stejných podmínkách a z toho jeden je viditelně zdraví a druhý má křivý ocas.

Je to tím že jednak, co vyhovuje jednomu jedinci nemusí vyhovovat druhému s odlišnou genetikou nebo metabolizmem a za další tím že,  jeden má víc rád zelené než druhý a naopak.

Základním kritériem zelené potravy je obsah vápníku a fosforu.

Ideální poměr vápník / fosfor je 3 - 6 : 1 ve prospěch vápníku.

Tabulka hodnot bylin a běžně dostupné zeleniny.

 

Letní strava
pampeliška, jitrocel a jetel, kopřivy, hluchavky, bylinky, listy malin a ostružin, listy jahodníku atd

 

 Pampeliška

 2,8 : 1

 Jetel luční

 7,5 : 1

 Jitrocel kop.

 17 : 1

 výborný zdroj vitamínů

 

 

 

 

Zimní strava.

Čínské zelí..................................................... 2,8 / 1

Rukola...........................................................2,5 / 1

Polníček..........................................................1 / 1

Ledový salát ..................................................0.8 / 1

Hlávkový salát ...................................................1 / 1

Římský salát....................................................2,7 / 1

Zelí (okrajové, hodně zelené listy) .......................5 / 1

Kapusta ...........................................................2 / 1

Kapusta růžičková ...........................................0,2 / 1

Kapusta kadeřavá ............................................2,8 / 1

Čekanka – puk ................................................1,8 / 1

Čekanka – puk................................................ 0,7 / 1

Mrkev ...........................................................1,3 / 1

Mrkvová nať......................................................8 / 1

Celer ............................................................1,3 / 1

Řapíkatý celer.................................................. 2 / 1

Petržel ............................................................3 / 1

Brokolice .........................................................1 / 1

Brokolice listy ................................................3,9 / 1

Okurka ..........................................................0,7 / 1

Rajče ............................................................0,5 / 1

Paprika ..........................................................0,4 / 1

Jetel červený................................................... 6 / 1

Kukuřice zralá (celá rostlina) ..............................2 / 1

Mungo výhonky ..............................................0,2 / 1